Gebruik relevante titels op je website

Lezers van online teksten hebben haast. Zelden lezen ze een tekst woord voor woord. Koppensnellen komt meer in de buurt van wat ze doen.

Schermlezers zappen van website naar website

Op zoek naar de oplossing voor een probleem scannen ze de titel en de tussenkoppen van een tekst. Binnen enkele seconden beslissen ze of de website waarop ze beland zijn iets voor hen is. Kan de eigenaar van deze website mij helpen? Vind ik hier het antwoord op mijn vraag?

Zorg voor zapbestendige teksten op je website

Als het antwoord op deze vragen ‘nee’ is, zappen ze snel verder. Grote kans dat ze teruggaan naar de zoekresultatenpagina op Google en op de eerstvolgende link in de zoekresultaten klikken. Weg van jouw website. Húp naar de website van je concurrent!

Gebruik informatieve tussenkopjes

Zorg er dus voor dat de teksten op je website een relevante en betekenisvolle titel hebben. En gebruik informatieve tussenkopjes. Dus niet zozeer tussenkopjes die nieuwsgierig maken naar wat er komt, maar tussenkopjes die de belangrijkste informatie over het onderwerp vermelden. En probeer je teksten zó te schrijven dat de eerste vijf woorden van een alinea duidelijk maken waar de alinea over gaat. Ik kan je vertellen dat dit best een uitdaging is. Mij lukt het ook niet altijd. Maar oefening baart kunst!

Online gelden andere wetten dan op papier

Ik heb zelf trouwens best wat weerstand moeten overwinnen om te accepteren dat informatieve kopjes online beter werken dan nieuwsgierigmakende. Zo was de oorspronkelijke titel van dit blog ‘Een goeie kop is goud waard’. Veel leuker dan de titel die er nu boven staat, vind ik zelf. Maar wel dubbelzinnig (en daarom juist leuk), en dat is niet handig in online teksten.  Het was dus best even een omslag die ik moest maken. Maar dat heb ik gedaan.

Vraag je je af of de teksten op jouw website beter kunnen? Of ze bestand zijn tegen het zapgedrag van schermlezers? Wil je dat er eens met een kritische blik naar de teksten op je website gekeken wordt?

Dat kan! Klik op de knop hieronder om een afspraak met me te maken.

Deel dit bericht:

Copyright 2019-2023 Effectieve Content | Alle rechten voorbehouden | KvK 74490605

Scroll naar boven