Vermijd dubbelzinnigheid in online teksten
Onlangs ontving ik een digitale nieuwsbrief van een organisatie die zich wereldwijd inzet voor de rechten van kinderen. De onderwerpregel van de e-mail luidde:
‘Honger als oorlogswapen doodt meer kinderen dan bommen’.
Dubbelzinnigheid is (meestal) geen goed idee
Nu zou ik hier een lange taalkundige verhandeling kunnen houden over het hoe en waarom van deze ongelukkige vergelijking. Sterker nog, die stond hier ook in de conceptversie van dit artikel. Maar hé, je hebt vast wel meer te doen vandaag, dus ik heb 'm weggehaald. Schrijven is schrappen. Als je wilt weten hoe het zit, neem gerust contact met me op. 😉
De kern van het probleem is dat je als lezer door de dubbelzinnigheid van de onderwerpregel aan het denken wordt gezet. En dat is op het internet nooit een goed idee. Niet voor niets gaf web usability guru Steve Kruger zijn boek de titel Don't make me think. Online teksten moeten aan duidelijkheid niets te wensen overlaten. Lezers van webteksten zijn ongeduldig. Ze zappen door een tekst heen om te zien of er iets voor ze bij zit. Als je ze niet meteen bij de lurven grijpt, ben je ze kwijt.
Leid je lezer resoluut naar de actie die jij voor hem in gedachten hebt
Omzet mislopen door onhandig taalgebruik – zonde toch?
Daarom moet je je teksten altijd door een redacteur laten nakijken
Deel dit bericht: